Noord-Holland

voor de kaart: scroll naar beneden

Route:  UITGEESTERMEER – WOUDPOLDER   17 km

Dit is een route uit het nieuwe boek met kanonatuurroutes van Rob Nuij.

Aanrijroute:

Vanaf de A7 neem je afrit 6 MiddenBeemster, de N244. Vanaf de afrit volg je bij de rotonde de N244 naar Alkmaar. Op deze weg ga je na 10 km linksaf naar Zaanstad de N246 op. 2.6 Km verder is bij de parkeerplaats de instap bij een lantaarnpaal en t/o paaltje 38.1 in de “Markervaart”

Vaarroute:

Vanaf hier de “Markervaart” oversteken en rechtsaf de “Enge Stierop” opvaren. Op dit water varen ook grote vrachtschepen. 1 Km verder ga je langs een camping, daar voorbij oversteken naar de andere oeverkant. Hier wordt het water breder. Je blijft nu de oeverkant volgen en vaar je een stukje over het “Uitgeestermeer”. Verderop vaar je een diepe inham in, de “Buiten-Crommenije”. Aan het eind van de inham is een overdraagplaats naar het lager gelegen meer de “Crommenije”. Het is een aparte overdraging van 7 mtr met goede kanosteigers en rollen, dus je rolt de kano naar het lager gelegen meer. Vanaf hier het meer oversteken naar de bomen, bij de bomen ga je rechtsaf de “Overtoomsloot” in. 150 Mtr verder is een overdraging van 7 mtr over een weggetje met prima kanosteigers met handgrip.
Verderop op het “Zwaansmeertje” moet je naar links, rechteroever volgen en einde water ga je rechtsaf de “Molensloot” in, 450 mtr verder ga je voor de molen linksaf de brug onderdoor.
Je vaart hier ongeveer 400 mtr van de snelweg A9 die je hoort ruizen met westenwind, ook is hier op deze route veel vliegverkeer. Dit water komt 150 mtr verder uit op het meer “Weijenbus”. Linkeroever volgen en einde meer linksaf een tussenwater in naar het “Vroonmeer”. Je blijft nu rechtdoor de rechter oeverkant volgen naar en onder de hoogspanningslijnen door. Deze “Overtoomsloot” loopt dood op een weggetje, hier weer 7 mtr overdragen bij prima kanosteigers. 100 Mtr verder, bij de huizen van Krommenie, ga je linksaf, verderop vaar je het meer “Noorderham” op. Nu linkeroever volgen en 100 mtr voor het eind van het meer linksaf een vaartje in. Op dit water ga je wat bruggetjes onderdoor en de hoogspanningslijnen en kom je uit op het meer “Crommenije”. Rechteroever aanhouden tot einde meer daar rechtsaf een houten brug onderdoor, 100 mtr verder voor een stenen brug ga je linksaf de “Kijksloot” op, 700 mtr verder ga je het 1e vaartje rechtsaf een stenen brug onderdoor. 100 Mtr verder linksaf een brug onderdoor, 350 mtr verder 1e vaart rechtsaf, hier doorvaren naar splitsing daar ga je naar links en naar rechts. Iets verderop hou je naar links aan richting de hoogspanningslijnen. Op de splitsing die je dan krijgt rechtsaf, 100 mtr verder naar links hoogspanningslijnen onderdoor en gelijk naar rechts. Nu de molen aanhouden, doorvaren naar de splitsing en daar linksaf naar de molen en de sluis de Woudaap. Hier is een prachtig uitstapplekje voor een pauze, (hier is een overdraagplaats van 30 mtr naar de Zaan en verder b.v voor een trektocht). De Woudpolder is echt een prachtig stukje natuur met vele verschillende vogelsoorten (ook om deze tijd november). De polder is in 1651 met de Woudaapmolen begonnen met droogmalen van de polder. Vanaf hier stukje terugvaren, 1e watertje naar rechts, 150 mtr verder 1e water linksaf brug onderdoor en de hoogspanningslijnen. Deze “Woudsloot” uitvaren, betonnen brug onderdoor, linksaf en 75 mtr verder rechtsaf de “Woudsloot” verder uitvaren. Op het meer “Crommenije” rechtsaf naar de kant varen (200 mtr) en daar overdragen via steiger en rollen en terugvaren over het “Uitgeestermeer” en “Stierop” langs de oeverkant naar de instapplaats.
Samenvattend; prachtige route, meertjes, tussenwatertjes. Wel veel vliegverkeer maar het loont wel de moeite om deze mooie route te varen.
4x overdragen, geen kanokar nodig.
Stukje Uitgeestermeer wel rekening houden met harde wind.
Gevaren 20-11-2005. 17 km.

DE KAART