Friesland

voor de kaart: scroll naar beneden

Route: OUDEGA - GAASTMEER - BRANDEBUREN - OUDEGA   20 km

Dit is een route uit Kano natuurroutes van Rob Nuij.

Aanrijroute:

Vanaf de A6 afslag 18 nemen, Oosterzee-Follega-Woudsend, de N354.
Deze weg volgen naar en langs Woudsend en als je de brug overgaat,
1 km verder in het dorpje Hommerts, ga je linksaf bij bord Oudega. Nu blijf je Oudega aanhouden. Als je Oudega inrijdt ga je bij het kerkje linksaf en bij camping de Bearshoeke is rechts, voor de ingang, een boottrailerhelling met grasveldje voor een goede instap. De auto even, na het uitladen, een goed plekje geven.

Vaarroute:

Van hieruit naar rechts varen, het vaartje in door Oudega. Je vaart een havenkommetje in, daar rechtsaf de hoge duiker onderdoor en dan weer rechtsaf. Je gaat langs een boerderij en bij de boerderij ga je weer een kleine duiker onderdoor. Deze mooie, ± 12 mtr, brede sloot die door de weilanden slingert volgen tot splitsing bij een gemaaltje met een huisje met zadeldakje. Links zie je een duiker, hier ga je rechtsaf langs een boerderijtje. ± 150 mtr verder ga je linksaf een duiker onderdoor en de brede sloot "Ringwielgrêft" op. Deze uitvaren en je komt uit op het meer "Ringwiel".
Hier naar rechts schuin oversteken en aan de overzijde de oeverkant blijven volgen tot je tegen een kant voor je opvaart. Hier ga je linksaf een tussendoor vaartje in langs een boerencamping. Voordat je hierin vaart heb je voor je iets rechts op de kant een mooi plekje om even te zitten. Als je bij de boerencamping vaart ga je een duiker onderdoor en vaar je wat verder het "Zandmeer" op. Je houdt de linker oeverkant aan, je vaart langs een doodlopend aanleghaventje en een stuk verderop ga je linksaf een tussendoor vaartje in met ook aanlegkanten voor bootjes. Als je dit uitvaart kom je op het grote "Gaastmeer". Dit recht oversteken naar de huizen van het dorpje Gaastmeer. Een stuk daarvoor hou je de bungalows aan links op de kant. Dan vaar je het watertje in dat door Gaastmeer loopt. Op de kruising van waters, met links de ingang van de jachthaven, ga je rechtsaf. Verderop voor de brug is een café-restaurant met een terras (voor evt een uitstapje). En verderop (je houdt nu de rechteroever aan) zie je bungalows. Je vaart langs de "Inthiema sloot' en je blijft de oeverkant volgen. Voor je zie je het eiland Langehoekspôlle waar je evt ook een rustpauze kan houden.
Anders de oeverkant blijven volgen, het grote meer de "Fluessen" op. Je krijgt hier visstokken in het water en je moet zelf beslissen of je erlangs of er overheen vaart. Je vaart langs zwart/gele bakens. Bij een drieboekbaken ga je rechtsaf (net voor de visstokken) het "Hofmeer" op. Op het "Hofmeer" iets schuin links, naar de boerderij, oversteken en je komt uit op de mooie "Heideschapstervaart". Je vaart door het dorpje Brandeburen. Verderop krijg je een kleine overdraging, hier kun je evt een rustpauze nemen. Als je dit vaartje uitvaart kom je uit op de "Lange Vliet". Hier rechtsaf, aan de linkerkant gaan varen en dan 1e vaartje linksaf, dit heet de "Grons". Aan de rechterkant is een boerencamping hier vaart ook een fietspontje. Verderop (als het water breder wordt) heet het "Vlakke Brekken". Je vaart langs de "Ate" gracht, je blijft nu de oeverkant voorbij de "Ate" gracht aanhouden. Je vaart langs een camping en zeilschool, dan langs een lange grote rietkraag. Je houdt de uitstekende punt aan en als je hier omheen bent zie je Oudega. Je vaart nu op de "Oude Gaaster Brekken". Je blijft de oever volgen tot de trailerheiling bij de camping van Oudega, de instapplaats.
Samenvattend; weer een prachtig vaartje in deze mooie omgeving, de mooie meeroevers en de zeer rustige tussendoor vaartjes. De leuke kleine dorpjes met evt in Gaastmeer een uitstapje. 6 campings aan het water. In Oudega kun je heerlijk eten op een terrasje evt ter afsluiting.
Groot water niet met harde wind varen.
lx overdragen (kleine dam met kanosteigers).
Lengte 20 km.

Veel plezier!

 

De Kaart: